11 August 2006

Khutbah

Tadi, tengahari, aku bersembahyang jumaat kat satu masjid kat tempat aku. Aku tak tahu sama ada khutbah tu seragam ataupun cuma dipantau JAKIM. Cumanya aku kurang bersetuju dengan apa yang diseru oleh khatib tu. Berkali2 dia mengatakan bahawa kaum Yahudi melakukan penindasan. Hey -- correct me if i'm wrong -- ni dah jadi khutbah perkauman.

Setahu aku ada Yahudi yang anti-penindasan Zionis. Yahudi yang bermazhab Neturnei Kata memang menolak kezaliman ini – mazhab yang dikatakan paling rapat dengan Islam [rujuk sini]. Yang lakukan penindasan ialah Zionis.

Kalau ikut Wikipedia Free Encylopedia, "
Zionism is a national liberation movement[1], a political movement and an ideology that supports a homeland for the Jewish people in the Land of Israel, where the Jewish nation originated over 3,200 years ago and where Jewish kingdoms and self-governing states existed up to the 2nd century CE. While Zionism is based in part upon religious tradition linking the Jewish people to the Land of Israel, the modern movement was mainly secular, beginning largely as a response to rampant antisemitism in Europe and in many parts of the Muslim world during the 19th century. After a number of advances and setbacks, and after the Holocaust had destroyed much of the existing Jewish society in Europe, the Zionist movement culminated in the establishment of the State of Israel in 1948." [lanjut boleh pi sini]

Boleh aku rumuskan Zionisma ini adalah satu gerakan pembebasan Yahudi, yang akhir membawa kepada terbenanya negara Israel. Jadinya khatib yang membaca khutbah itu adalah lebeh elok menggelarkan mereka yang menindas rakyat Lubnan sebagai Zionis. Aku tengok khatib ada sikit perkauman atau mungkin juga dia ignorant atau mungkin saja aku yang ignorant.

1 comment:

entahsiapa said...

http://saifulislam.blogspot.com/2006/08/kelayakan-diri-yang-ditetapkan-ilahi.html